Der var øl festival her i weekenden, jeg nåede det desværre ikke, men tillader mig at poste et indlæg af ældre dato, som jeg skrev til et site der ikke længere findes. god fornøjelse!

I 2014 var det i Tap 1 på Carlsberg, men i år var det flyttet ud i Lokomotivværkstedet i Sydhavnen, og det synes jeg faktisk er en forbedering.
Sidste år gik man lidt rundt som sild i en tønde, hvor der i Lokomotivværkstedet er meget mere plads, og så oser der af stemning derude, og det trækker jo heller ikke ned.

Nå, men det skal jo også handle lidt om øl :). Jeg skal nok lige starte med at sige, at man nok ikke kan kalde mig en øl-entusiast, men jeg er rigtig glad for øl, især pilsner og hvede øl, de mørke af slagsen er jeg sjældent til.

Til jer, som ikke har været på ølfestival før, kan jeg lige kort ridse spillereglerne op: det koster 125 kr at komme ind, hvis man køber billet i døren,  og der er også diverse rabatter, men det kan du se på deres hjemmeside via linket sidst i artiklen. Indgangsprisen giver dig en festivalguide og et smags-glas.

Man betaler sine smagsprøver med poletter, 1 polet koster 12,50 kr, og det giver i de fleste tilfælde en 10cl smagsprøve.

Jeg synes, det er interessant og hyggeligt at gå rundt derude, især hvis man er et par stykker, det gør det kun hyggeligere. Jeg var derude sammen med min bror, og det er sjovt at diskutere de forskellige øl man får smagt sig igennemn og det bliver sjovere og sjovere, jo længere ud på aftenen man kommer. Fordelen ved at være to er også, at man jo kan deles om smagsprøverne, og derved smage dobbelt så mange øl for sine indkøbte poletter.

Her er lidt øl jeg kan anbefale. Jeg ville ikke lave de “dybe” anmeldelser, det er der folk som er langt bedre til end jeg er, det er mere en liste med noter.

  1. “Velvet” fra Jacobsen, en meget lys og let øl – helt klart en god sommer øl.
  2. “Miss Saison” en norsk brygget øl med ingefær, limeblade og citrongræs. Jeg har en svaghed for ingefær, så den skulle prøves. Den smager ikke så meget af ingefær som man måske kunne frygte, men var dejlig frisk.
  3. “Dobbel” en brock bryg fra Indslev bryggeri.  Jeg fandt i det hele taget ud af at brock øl, er det nye sort indenfor øl for mit vedkommende.

Og der var selvfølgelig også nogle skuffelser.

  1. “Viking Chili Stout” fra Hornbeer. Alt for meget chili smag, nu er jeg også lidt af et vus når det kommer til chili, men alligevel. Den eneste øl vi ikke drak færdig og hældte ud.
  2. “Grimbergen Double” Jeg så deres reklame i biffen tror jeg det var, og da tænkte jeg hold da op, det må være noget nær verdens bedste øl, Phønix i flammer og munke der genopstår fra de døde – næsten – det er den vildeste reklame og et tegn på hvor langt man kan nå med Carlsberg i rykken. Men hold da fast en kedelig øl. Det er en ommer!
  3. “Guldtop” & “”Herja” fra Bryggeriet Frejdahl, to lettere kedelige øl, Guldtop virkede som en kedelig udgave af “Velvet” ølen fra Jacobsen. – Jim Lyngvild hold dig til parfumer, som du tilgengæld er sindsyg god til :).

Jeg kom også forbi Sheppy’s cider standen. Og det var en lettere åbenbaring jeg fik mig her.

På de bare 10 minutter jeg brugte her, lærte jeg en hel del om cider. Manden bag disken – en engelsk gut fra Sommerset – brændte så meget for sin cider – eller bare cider i det hele taget – og i sin iver lærte han mig blandet andet at alt cider er lavet på æbler. Det vil sige, at der er ikke noget der hedder pære cider, det findes ikke. – At sige æble cider er som at sige drue vin, det er en selvfølge at cider er lavet på æbler, jeg fik også en masse andre informationer, men det hele foregik på engelsk og der var røget en del smagsprøver indenbords på dette tidspunkt, så det var ikke alt der hang ved.

Men det fede var alt det her er, at jeg altid har haft en lyst til at drikke cider, men har aldrig brudt mig om de her Sommerby cider – og andre i samme kategori – men nu ved jeg så, at det ikke er rigtig cider.
Og efter at have prøvet en 5-6 stykker af Sheppy’s ciders, så må jeg sige at rigtig cider smager fantastisk.

Skovlyst, kom med, for mig festivalens største overraskelse. Først vil jeg lige tilføje at jeg har drukket og nydt mange øl fra Skovlyst, deres “Birkebyg” og “Bøgebryg” er to favoritter. Og så har de deres frugt øl med citron og hyldeblomst som jeg også er ret stor fan af – de er lige kommet med en ny frugt øl pink grape, som også kan anbefales – men det er nu ikke så meget dem jeg vil fortælle om her. De har en stout, og som jeg nævnet i starten, så er jeg ikke den store fan af mørke øl, og slet ikke stout øl, jeg drikker ikke kaffe og stout har som oftest den her bittere efter smag lige som kaffe har.
Men Skovlyst’s “Nældebryg” er helt fantastisk af en stout af være, der vil sikkert være mange  stout elskere som ikke ville kunne lide den, men for os stout “hadere” er den super.

Her på falde rebet vil jeg også lide give en anbefaling til Fur, ikke så meget deres øl – de er nu også gode – men de havde 3 slags snaps med – her skal tilføjes at jeg ikke har meget til overs for snaps, jeg har aldrig forstået at man gider give sig selv en halsbrand ved at drikke noget der ikke smager af ret meget andet end sprit – det var “Malt Snaps” “Halvbitter” og “Gylden”, jeg smagte “Halvbitter” igen med forbehold, men wow, den er vildt god, brænder ikke som “almindelig” snaps og efter lader en med en dejlig krydret smag på det bagerste af tungen. Jeg smagte ikke de 2 andre, men mon ikke de også er ok 😉

Det var ordene. Men….

Kære øl entusiaster, vil I ikke sørge for at alle øl er i jeres lille og ellers gode guide næste år. Jeg har da jeg skulle skrive dette brugt den som opslagsværk, da jeg ikke kan huske alle de øl jeg fik prøve smagt på festivallen. Men der var en hel del jeg ikke kunne finde. Tak.

Glæder mig allerede til næste år.

Link til Danske Ølentusiaster.